#pomalo

Morana i čarolija badnje noći

14/12/2017

misusovo, tvornica snova

Sjećate li se slikovnica iz serija Maja: Maja u cirkusu, Maja u školi, Maja u zabavnom parku? Meni su bile jedne od dražih, prvenstveno jer sam – Maja. Sama pomisao da se naslovni lik zove isto kao ja, za mene je bilo najveće bogatstvo i apsolutno nisam imala razumijevanje za sve one koji su imali iste slikovnice kod kuće, a nisu se zvali Maja. Kako je to uopće moguće? I kakvog to smisla ima? Pomoglo je, naravno, i to što je Maja imala svjetlo smeđu kosu koja vuče na narančasto baš poput mene. I sviđalo mi se to što vidim, kao i ono što čujem. U mojoj malenoj glavici ta Maja u slikovnici bila je ja – kada odrastem. Jer sve drugo bile su nekakve izmišljene bajke, ali ne i ovo. Ovo su bile MOJE priče i ja sam ih ljubomorno čuvala. 

A onda sam si rodila jednu Moranu i pomislila kako sam joj divno ime dala, staro, snažno i puno značenja. Uostalom mitološko ime mora iza sebe imati izgrađenu pozadinu, zar ne? E pa, ispalo je da osim osnova iz slavenske mitologije, drugo ništa ni ne postoji. I djelomično me to rastuživalo jer – slikovnice su naš život! Ok, pretjerujem, nisu baš naš život, ali naša svakodnevica jesu! A sve što sam željela je pronaći svom djetetu slikovnicu s kojom se može poistovijetiti. I dok sam gubila nadu, u bespuću interneta nabasala sam na nešto što mi je zapelo za oko. Točnije, to nešto je nabasalo na mene! 

Nisam pronašla Moranu u cirkusu, ali sam pronašla Tvornicu snova! Divnu internet stranicu talentiranog tima ljudi koji se vole nazivati Snovotvorcima, gdje sam morala odabrati SAMO dvije slikovnice za moju Moranu. Sjećate se da sam obećala pomoći s poklonima za sv. Nikolu, Božić i rođendane? E, to je to! Naravno, narudžbi sam pristupila skeptično, kao i uvijek. Mislila sam, cinično, kao da ću ja tu imati što izabrati. Jer, ok, obećavali su personalizirane slikovnice, ali koliko teško može biti ubaciti jedno ime u slikovnicu, zar ne? I onda posljednja stvar koje sam se grozila – kupovanje slikovnice na neviđeno! OH, THE HORROR! Ali toliko sam htjela tu personaliziranu bajku da sam jednostavno morala probati. I jesam. I oh, narode, KAKO sam se prevarila! I moram priznati, nikad mi nije bilo draže što NISAM bila u pravu!

tvornica snova

Tvornica snova nudi sedam različitih knjiga od kojih svaku možete virtualno prelistati što je već bilo dovoljno da mi padne kamen sa srca. Uz to su ilustrirane genijalnim, nekako bezbrižnim, stilom, vesele su i pršte bojama. Možda je i do toga što me asociraju na Hrabricu, davno zaboravljenu (a omiljenu) knjigu iz djetinjstva, tko će znati? Teme se protežu od božićnih preko avanturističkih pa sve do školskih. Ja vam osobno moram reći da sam trebala poslušati Andrijanu, autoricu i Snovotvorku začetnicu, koja mi je savjetovala da uzimam knjige za Moraninu dob. Praktična i realna, kao i sve mame na svijetu, zaključila sam da ‘može moje pametno dijete pratiti to sve, pametnica moja najpametnija’ i uzela sam knjige za veću dobru skupinu. Da ih ima duže, mislila sam. I vjerujem da će moja odluka na koncu biti praktična, ali trenutno se zabavljamo Čarolijom badnje noći dok Tajnu bakine škrinje ipak prepričavamo. Potonja je za dob od pet godina i to je zaista dobna kategorija kojoj odgovara, ali ja jednostavno NISAM MOGLA ODOLJETI avanturističkoj bajci s gusarima – kojima je Morana trenutno opsjednuta. Ali kada budem uzimala novu (a hoću), uzet ću joj definitivno Morana i dolazak na svijet! Njoj sam posvetila premalo pažnje i tek shvatila njenu posebnost kada je već narudžba bila gotova. 

Općenito su bajke izrazito zanimljive i ni po čemu ne ulaze u kalupe. Što to znači? Pa recimo to ovako – svjesna sam da imam profesionalnu deformaciju, ali vi NEMATE POJMA KOLIKO slikovnica ja uzmem u ruke, zaljubim se u ilustraciju, kratak sadržaj i dojam. I onda si želim zabiti olovku u oko svaki puta kada ju čitamo jer priča nema smisla, nema pouku, nema dobar tempo, puna je nelogičnosti i jednostavno je loše napisana. Vjerujte mi. Poludim svaki put! Andrijanine su me priče oduševile jer nisu minimalističke, ne skaču pred rudo i imate uistinu dojam da dobivate vrijednost za cijenu. I to kakvu vrijednost – personaliziranu! Maštovite su i neočekivane i ja, kao odrasla osoba, jedva čekam saznati što se dalje dogodilo. Božićna mi je posebno sjela jer je dala tako divno objašnjenje vječne problematike Djeda Mraza, ali i provelo dijete kroz cijeli svijet u jednoj priči.

Rekla sam vam kako sam krenula na stranicu skeptično, kako su me umirile teme, a onda i virtualni pregled slikovnice. A onda je krenuo najzabavniji dio – personalizacija slikovnice! Bilo je genijalno i ja ne znam jesam li ja toliko dosadna i nemam život kao mama pa mi je ovo bio doživljaj, ili sam objektivno uživala u iskustvu. Kako god bilo, sve je vrlo jednostavno, ne može se pogriješiti i totalno je zabavno. Upisuje se djetetov rođendan i imena roditelja koji također sujeluju u priči! U nekim pričama čak sudjeluju i dodatni članovi obitelji kao i prijatelji. Djetetu birate izgled, boju i dužinu kose, pa čak i frizuru, boju očiju, a tako i roditeljima. Mjesta za posvetu su isto pripremljena i imate prostora za čak dvije slike – na početku, kako bi dijete znalo da je knjiga uistinu njegova, i na poleđini – gdje sam ja stavila čak i našu zajedničku uz dirljiv tekst. I vaše dijete je uistinu junak jedne male knjige kroz koju prolazi sa stranice na stranicu.

tvornica snova

Što se vrijednosti za novac tiče, sve su tvrdo uvezane, sve imaju između 35 i 45 stranica, a ne moram niti govoriti da imaju i opciju besplatnog umatanja što dođe savršeno u ovo blagdansko vrijeme. Mene je ovih dana oduševilo i besplatno pismo Djeda Mraza vašem djetetu koje možete skinuti ovdje, na njihovoj stranici (možete vidjeti kako izgleda dolje), a uz narudžbu dolazi i mjerač visine za dječju sobu. Naravno, ima i taj detalj da u Hrvatskoj možete i podići svoje knjige u Zagrebu ako niste za opciju slanja, a imaju i odvojen webshop za ‘naš narod’ u Njemačkoj gdje nam sve stiže na kućnu adresu. I tu možete naručiti slikovnicu na hrvatskom, ali i razveseliti svoje male njemačke prijatelje – ili pomoći vlastitom djetetu da vježba njemački. Kad smo kod toga – zašto ja već nisam naručila slikovnicu na njemačkom?! Budem!

Zašto vam objašnjavam sve ovo što i samo možete pronači i vidjeti na stranicama Tvornice snova? Ne znam, ponijelo me. Ovako, najiskrenije. Jer zaista sam očekivala slikovnicu koja će mi ubaciti Moranino ime u naslov i na dva mjesta u slikovnici. Za ovakvo iskustvo prolaska djeteta kroz cijeli doživljaj nisam bila pripremljena. Jer nema šanse da Morana ikada pomisli da te slikovnice NE govore o njoj – ni na koji način. A meni je malo lakše prolaziti cijelu avanturu čitanja prije spavanja kada je sadržaj zanimljiv i meni, i kada vidim da se Morana osjeća uistinu posebno. Jer ovo uistinu je NJENA slikovnica i pisana je ZA NJU. 

Pošto smo dobili genijalno pismo Djeda Mraza, Morani sam pripremila njenu slikovnicu za pod bor, a dočekat će ju i pismo. Nema šanse da se ne prekobaci od sreće! A i napokon će joj biti jasnije te neke stvari tehničke prirode – poput one kako je to moguće da Djedica obiđe svu djecu i nitko ga nikada ne ulovi. Nitko osim Morane, naravno. Jer to svakako zvuči kao nešto što bi Morana napravila. A možda i Borna, Lara, Luka, Mirjana, Jasna ili Željko. Ili vaše dijete, tko zna! 😉 Nadam se da sam barem malo pomogla u gunguli božićnih i inih darova!

pismo djedu mrazu

 

 

You Might Also Like