#sasvimosobno

Ne dajte mi da budem žena u krizi srednjih godina

02/02/2021
taština - ne dajte mi da budem žena u krizi srednjih godina

Gwen Stefani je izdala novi singl. Jedno od njenih tipičnih solo ‘kakva je ovo buka u pozadini’ izdanja, pjesma koju ćete zamijetiti samo ako vam radio stanice isperu mozak njome. Možda sam pristrana, kao ostarjeli ženski punker koji je emotivno vezan uz njenu vrlo kvalitetnu i vrlo autentičnu No Doubt fazu. Ali ovaj put problem nije bio u njenom upitnom pjesmuljku. Problem je bio u vizualnoj poslastici koju je pripremila svojim fanovima. Naime, Gwen nam tvrdi kako je ista stara Gwen, samo malo balzamirana.

I da, Gwen, kao i J.Lo, Shakira i ostala vojska ‘ne znam kako mi se posrećilo da imam milijarde i uz to NIKAKO ne starim, iz čistog mira’ prepariranih celebrity žena u srednjim godinama, nema lak posao. To priznajem. Činjenica je da industrija ne priznaje starenje kao takvo i u svakom trenutku u kojem izgledaju kao da nemaju 32 (iako imaju barem 52) razapinje ih se po svjetskim tabloidima. Ozbiljan dio njihovog kapitala odlazi na trenere, nutricioniste, kirurge koji vraški dobro znaju svoj posao, i tu im ne zavidim. Ima nešto utješno u tome kad znaš da možeš izaći raščupana u zaflekanoj majici 4 dana nakon poroda i da te nitko neće ni pogledati. (To ja ovako za sebe kažem, i za ove moje u Njemačkoj. Za vas u Hrvatskoj to ne vrijedi, lokalni špijuni vrebaju hoćeš li se zapustit sad kad rodiš, bila ti J.Lo ili ne!)

Osim toga, u današnje vrijeme je industrija ljepote toliko isprala mozak i najmanjem pojedincu da jednostavno smatramo da se žene rađaju bez dlaka i s trajnim lakom na noktima, inače nešto nije u redu s njima. Tako da nitko milostivama ne zamjera malo botoksa tu i tamo, koji tretman kisikom i izgladnjivanje od jutra do preksutra. Jebiga, za tu lovu, to je žrtva koja se mora platiti.

Ono što je mene izulo iz cipela u slučaju navedene mi ostarjele pankerice je taj gorak okus u ustima da je ‘izdala punk’. I ne, nisam sedamnaestogodišnja naivna djevojčica, jasno mi je da je žena odavno izašla iz punk faze. Ali ja, kao žena koja je odrastala na uzorima koji su mi trubili da mogu biti što hoću, izgledati kako hoću i da ne moram biti komad mesa da bi me se čulo i vidjelo, osjećala sam se ozbiljno uvrijeđeno. I izdano! Sedamnaestogodišnja Maja dobila je nogom u međunožje (metaforički, osim ako boli i nogom u međunožje kad su žene u pitanju, s tim detaljom stvarno nisam upoznata.)

Jer Gwen je uvijek bila pretjerana! Prešminkana, prešarena, previše ‘in your face’. Oblačila je ono što nikome na svijetu ne bi palo na pamet staviti na sebe i u tome izgledala ne-nad-jebivo! Bila je prekrasna i drugačija i tako svoja! Bolilo ju je dupe što nema sise, prečupavala je obrve i bojala kosu roza dok je to još bilo nezamislivo za npr. bankarske službenice. Njena dvodijelna vjenčanica uz flouroscentni afro ostat će zauvijek tiha patnja svake alternativnke odrasle između 1990. i 2005.

A onda je Gwen prešla pedesetu i, osim što si je vidno napumpala usnice, odlučila je napraviti hommage sama sebi. I to tako da je nevinu, ranjivu, bosu, ‘briga me što mislite o meni’ dvadesetogodišnju Gwen u poznatoj plavoj retro haljini na bijele točkice koja seže do ispod koljena, obukla u jeftinu ‘vidi me kako dobro izgledam u dopičnjaku i štiklet’nama’ verziju iste. Tu su i tamne čarape da još malo vizualno stanje ionako tanku nogu, tu su pete, da ne bi slučajno djelovalo da te noge nemaju barem metar u sebi, a tu je i kultna haljina, samo ovaj puta srezana toliko da jedva prekriva dupe.

I to me rastužilo.

Nije stvar u prekrivanju guzice ili popravljanju usta. Žene to rade oduvijek, što zato što to žele, što zato što ih je patrijarhat uvjerio da to stvarno žale. Na trikoe Lady Gage više nitko ni ne obraća pozornost, a Madonna je hodajući billboard za ‘nedajte mi da ostarim, narode’. I to je njihovo pravo. To je, uostalom, i politika posla kojim se bave. Nemam ja apsolutno ništa protiv niti jedne od tih žena niti protiv njihovih zahvata. Uostalom, sve mi bismo rado usporile starenje, ako je to ikako moguće. Nešto kao i kod mog vlastitog tetoviranja: tetoviraš se ako želiš, tuđe mišljenje tu nije relevantno. Isto vrijedi i za njihov život i njihove postupke: moje mišljenje je samo moje i nije nikakva osnova za pritužbu. I nema to previše veze sa ikakvim zamjerkama – Gwen je i dalje nevjerojatna žena, prekrasna i u formi, sa ogromnom karijerom iza sebe na koju treba biti ponosna.

Ono što je mene rastužilo baš u ovom slučaju je taj osjećaj da Gwen nije bila TA žena. Nije bila taj tip! Kao netko tko je bio inspiracijama tolikim mladim aternativkama upravo u rušenju stereotipa, ovo je izgledalo kao otužna parada žestoke krize srednjih godina. Ako nisi karijeru izgradila na peglanju bora i prešetavanju u gaćama, u ovom segmentu života, ovo je samo potreba za pažnjom.

Ne znam, možda me samo pogodilo jer sam u životu susrela već nekoliko primjera običnih svakodnevnih žena kojim sam se divila – dok ih nije krenula tresti čuvena kriza srednjih godina. Kada su se #girlboss mamabears pretvorile u narcisoidne šljokičaste ljušture, koje su svjesno odlučile biti u životu ‘nešto’ umjesto netko. Kada je doveden u pitanje cjeloživotni integritet samo da bi na društvenim mrežama osvanula ‘dobro istrenirana noga’ koja viri iz šljokičaste haljine. Malo prešljokičaste. Malo previsokog izreza. I dobro istrenirana – ‘za te godine’.

Zato, molim vas, ne dozvolite mi da ikada postanem ‘žena u krizi srednjih godina’. Otužno je to kad se promatra sa strane. Ionako nam je svima životni vijek produžen, ljudi izgledaju mlađi sve duže, imamo toliko prilika i mogućnosti – šteta je pretvoriti se u karikaturu u naponu intelektualne snage. Jer ekscentričan se može biti i sa 50, isto kao što se može biti i seksipilan, inteligentan, autoritetan i šarmantan. Stil je vječan, kao i ono što je u glavi. Ok, ne baš vječan – samo do demencije. I nitko ovdje ne tvrdi da se treba pokrivati koljenja nakon 35. ili odrezati kosu nakon 42. Ali treba imati malo takta, malo soli u glavi i procijeniti što je zanimljivo, a što samo smiješno i otužno.

Sa starenjem navodno dolazi i nekakva mudrost što znači da nam se ne opraštaju isti faux passovi kao u dvadesetima. I ponekad je pametnije poslušati modne časopise i držati se onoga da je manje više. Uostalom, ako za malo pažnje morate izbaciti dupe u prvi plan, vrlo vjerojatno ta pažnja baš i nije tako vrijedna vašeg vremena. A ni dupeta. Čak i ako to dupe ima 52. i izgleda sjajno. ‘Za svoje godine’, jelte. Ipak su tu 52 na (bolnim?) plećima.

You Might Also Like

  • Patricia 14/04/2021 at 10:29

    0 komentara.
    Evo mene, jučer počela čitati i upravo završila. I na ovu temu, te skroz razumijem.
    Imam 10 godina više nego ti i cijeli život sam drugčija. Jednostavno se kačiš na drugčije ljude. Mene ne tangira u životu tko šta misli o meni i šta će se pričati. Tako sam se i ja zakačila na No Doubt i Gwen, i bila mi je tako savršena onda. U novije doba pratila sam je instagramu i shvatila da to nije ta osoba. Razumijem da je to sve veliko natjecanje, ali meni je to totalna prodaja sebe. Što u mojoj glavi ne postoji. Na kraju skužiš da je puno toga laž, kao i njeni outfiti, sve je programirano i svugdje sudjeluje hrpa stilista i savjetnika. Čak ni njene kolekcije nisu samo njene. Imala sam i frendicu, koja je sva istetovirana, nikad se nije šminkala i pridavala pažnju izgledu, zajedno išli po koncertima i onda sa 35 g. ugradi silikone, i toliko se uobrazi. Jbga valjda drugčiji sklop u glavi, meni je uvjek bitno šta sam postigla i sve šta sam naučila tokom godina i šta sve znam i mogu, ovo drugo mi jednostavno nije prioritet i kad tad ostariš, nema lijeka za to.