#supermama

Tko se tuče taj se voli?

23/01/2022
Tko se tuče taj se voli?

Jedna od najraširenijih krilatica koja je prouzročila generacijama i generacijama žena da misle da ih netko voli samo ako ih snažno ignorira, ismijava njihove osjećaje, umanjuje njihov značaj i sl. Ali nećemo sada o tim simpatičnim tekovinama patrijarhata i vječnoj ‘zašto žene ne kuže da im feminizam treba’ temi. Sada ćemo o onima koji se zaista vole, ali i mlate kao da su najljući neprijatelji. Sada ćemo o onima koji si na dnevnoj bazi pokušaju otkinuti glavu nekoliko puta, udaraju ispod pojasa i guraju prste u oči – iako se evidentno vole. Pričam o vlastitoj djeci i njihovom privatnom Fight Clubu koji se redovno održava u mojoj dnevnoj sobi.

I mene zanima kad će prestati?

Moja djeca su dosta vezana. Između njih nije mala razlika, a i temperamenti su im različiti, ali nekako su si od prvog dana najbolji prijatelji. Ona je njega jako željela, a on, kao i većina mlađe djece, u njoj gleda božanstvo. I moram priznati da su sve ove izolacije i lockdowni doprinijeli tome da se njih dvoje zbliže. Pošto nije bilo previše vršnjaka da ometaju tu simbiozu, oslonili su se jedno na drugo. I kada se sjetim svog brata i sebe (sa još većom razlikom) i toga koliko se NISMO igrali međusobno, ovi su zaista najbolji frendovi u svemiru.

Ali uz izljeve ljubavi, sve češće kreću i izljevi bijesa, frustracije i svih ostalih emocija koje vam padnu na pamet. Ona je sjela na njegovu stolicu, on je zagrizao njen sendvič, ona diše kraj njega, on postoji u istoj sobi – nema tog razloga koji ne može započeti makljažu zavidnog nivoa. Tibor je mali predator pa tako često napada bez upozorenja i to noktima dok je Morana ona koja skače iz zasjede kad smo već uvjereni da se situacija smirila.

Imam osjećaj da obožavaju iz radosne cike i vriske samo spontano prijeći u urlike i borbu za život, a ne mogu vam opisati koliko puta dnevno vrištim na oboje. Da se maknu jedno od drugoga. Da vrate što su oteli. Da ne diraju tuđe. Da ne gledaju jedno u drugo. Nope. Nada. Ništa.

Ništa se ne mijenja.

Tko se tuče taj se voli?

I jasno mi je da je to dio odrastanja braće i sestara, ali i dalje ne kužim koncept. Za početak, kako se možeš igrati s nekim jednu minutu, a onda im htjeti iskopati oko drugu. I zašto se, pobogu, ne razdvoje ako se ne mogu gledati?! I ništa što ja kažem ili napravim nema nikakvog efekta – evo baš ovu svetu nedjelju smo proveli idilično sjedeći svatko u jednoj sobi, držeći hladne obloge maloljetnim kečerima na obrazima. On je nju ogrebao preko obraza. Ona ga je šljanula u samoobrani.

A ja ne mogu više.

Dosta mi je vlastite galame, razdvajanja zaraćenih strana i vođenja mirovnih pregovora. Dosta mi je traženja krivca i objašnjavanja da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da ne možemo mlatiti ljude koje volimo bez obzira na to koliko nam idu na živce (da, to su razgovori koje ja vodim i ne vjerujem). I zaista želim znati koja se to klopka prespoji u glavi da se vole, a onda mrze 7 minuta, da bi se poslije voljeli opet.

Nisam blesava baš u potpunosti tako da vidim da je ponašanje gore kada smo u kući više. Kada se desi da su cijeli dan ‘u zatvoru’, kada nema slobodnog prostora za trčanje, vješanje, penjanje i skakanje. Ali suvremeni život nas ponekad jednostavno zatvori u četiri zida (a ponekad samo MORAM očistit kuću, a vani ljeva) i taj se dan mora pregurati. A ja mrzim što se samo ‘pregurava’. Kao da moramo biti zajedno, kao da je to strašna pokora i grozna situacija.

Jer nije.

Što na sreću vidim ostatak vremena.

Kada se zatvore vrata Fight Cluba, a njih dvoje slažu tračnice vlaka, vrište od sreće jer su srušili kockice, stavljaju kecelje da bi mami pravili kavu u dječjoj kuhinji. Ljube se u prolazu, grle se u polusnu, daju si ruke dok šetaju i trče si u susret nakon škole/vrtića i – jedno voli drugo. Zato mi i bude toliko krivo kad si pokušaju otkinut glavu 23 minute kasnije.

A mene samo zanima prestaje li to ikada ili da se pripremim na UFC borbe za par godina?

A pošto nam je svađanja obiteljska olimpijska disciplina, o Fight CLubu između supružnika pročitajte ovdje.

You Might Also Like

  • Tanja 12/03/2022 at 13:31

    hahhaha, da,da, i nama je tako. ona ima 2ipo , on manje od 4ipo godina. ona ga obožava, on nju pol vremena ne može smisliti. ali se igraju lijepo 5min pa se čupaju pa se igraju, pa ja vrištim, pa oni vrište, pa se lijepo igraju….pa opet…:))))