#pomalo

#IlustracijaTika

28/07/2017
Ilustracija Tika

Nikada nisam posebno obraćala pažnju na mjesto događanja sudbonosnih susreta, ali sada kada stavljam sve na papir, vidim da mi se Pag kristalizira kao ‘hotspot’. Što je simpatično jer sam tamo bila samo dva puta – jednom u djetinjstvu i jednom u odrasloj dobi.

Bila sam na prvom ljetovanju bez muža – i to trudna. Splet okolnosti je bio takav pa sam otišla (na mužev nagovor, uz njegov blagoslov i guranje novčanice od 20kn za sladoled) kod mame koja je tamo radila. I bilo je to baš jedno opušteno ljetovanje gdje sam samo jela, spavala i kupala se – mislim da ne znam kako Pag izgleda kada padne mrak. Pasalo mi je i stvarno sam se odmorila. Pomoglo je i to što ja više od ičega volim stare dalmatinske gradove – odbijam ljetovati tamo gdje je povijest krenula sa izradom socijalističkih vikendica. A Pag ima sve to što tražim – razlog da svaki dan svejedno malo prošetam i sjednem popit kavu u hladu kamenih zidina.

Tako sam i nabasala na štand sa zanimljivim rukotvorinama. Da budem iskrena, nisam baš nabasala, prolazila sam kraj njega svaki dan. I svaki dan sam stajala i gledala. Bila sam oduševljena! Radi se o slikama talentirane Valentine Marek koje mene osobno vraćaju u djetinjstvo. Imaju taj štih dječjih ilustracija, sa dozom onoga što najviše volim – humora i autoironije. Toliko sam često bila tamo da sam na kraju upoznala i simpatičnu autoricu. Njoj su se svidjele moje tetovaže, a meni činjenica da joj mogu opelješiti štand. I tako je i bilo!

Tika ilustracija

Kako bih vam svima približila ovu umjetnicu iz čijih radova pršti sreća i radost življenja, privela sam je na jedan brzinski mini-intervju.

Pozdrav, Valentina! Iako kroz tvoje slike imam osjećaj da je prenijeta sama tvoja srž, reci nam, tko je Valentina Marek zapravo?

Ja sam putnica kroz vrijeme koja se trudi ispuniti prazninu lijepim sjećanjima i iskustvima. I čini mi se da sam sve bolja u toj disciplini.

Kada i kako je počela tvoja priča sa slikanjem?

Počelo je davno, početkom osamdesetih prošlog stoljeća. S balerinama i princezama po zidovima i vratima ormara. Tako to najčešće biva – slikaš prije nego si toga uopće svjestan.

Možeš li nam bolje pojasniti kao ti vidiš svoj stil? Kako je došlo do njega?

Stil je spontana reakcija tjerana iz neke točke podsvijesti uz dodatak svjesnog promišljanja. Puno radim, gotovo da ne uzimam slobodan dan, a i kad ga uzmem, opet razmišljam o idejama. Tako da je on sastavni dio mene, nešto što proizlazi samo od sebe.

Kada sam se ja motala oko štanda, radilo se slikama na drvenoj podlozi. Što se sve u međuvremnu promijenilo? 

Ostvarujem divne suradnje sa prekrasnim ljudima, tako da je ponuda šarolika. Ima tu drvenih predmeta, slika, nakita, namještaja, printa na majice. Uvijek su u opticaju čestitke, kuglice za bor, kao i ti veći projekti poput zajedničke suradnje s Daskom&Letvom. Majice su uvijek dobar izbor jer zapinju za oko, a svima su dostupne. Tako nosite ilustraciju stalno sa sobom! Naravno, radim i po narudžbi, a ljudi vole pokloniti ipak nešto drugačije za velike rođendane, vjenčanja pa i rođenja djeteta. Opcije su beskonačne i rado ih istražujem! Imam puno planova za budućnost svog brenda. Nema toliko slova! ?

Ja sam to ljeto otišla od štanda sa pet slika u rukama. Naprosto, nije bilo načina da ih kupim manje! Svaka je imala nešto ‘za mene’ na sebi. Emotivno sam vezana uz njih jer sam u tom trenutku, kada sam ih kupila, bila uvjerena da ih kupujem i za svoju kćerkicu. Simpatičan detalj je bio taj da tada još nisam znala je li uistinu djevojčica. I eto, bila je! A sada i ona uživa u svojim slikama, izabranim dok je još bila velika poput naranče u maminom stomaku.

Valentinu možete potražiti na njenoj facebook stranici, ali i na divnom Pagu! U slučaju da ste se zaljubili u njene rukotvorine poput mene, linkove možete pronaći ovdje (ali i na slikama). I ovom divnom umjetnicom završavamo naš rođendanski mjesec, mjesec u kojem sam se potrudila upoznati vas s tri divne žene, tri divna stvorenja koja su svojim rukotvorinama uljepšale našu svakodnevicu. Nadam se da sam je uljepšala i vama – nekima samim intervjuima, nekima idejama, a nekima i sitnim poklončićima! U skladu s tim, vrebajte moj instagram – pripremamo zadnji giveaway! 

Daska&Letva u suradnji s Ilustracija Tika

#misusovo

You Might Also Like